donderdag 9 december 2010

Nieuwsflits 2

Hoe zit dat nu met afgelaste wedstrijden?

In de jaren 80 en 90 was een normale competitieronde waarin alle clubs een wedstrijd speelden eerder uitzondering dan regel. In die tijd was het spelen van de PG Eredivisie onmogelijk geweest. Tegenwoordig zijn afgelaste en verplaatste wedstrijden niet zo vaak meer aan de orde, maar afgelopen weekeinde gebeurde het weer eens.
Voor de PG Eredivisie heeft dit veel negatieve gevolgen. Zo waren er teams die zelfs 7 of 8 spelers misten doordat hun wedstrijd was afgelast. Hier kun je niet zoveel aan doen (behalve dan je selectie zo groot en zo verdeeld mogelijk te maken), maar het kan wel verlies tot gevolg hebben.

In de regels proberen we hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Zo telt een ronde alleen mee als er minimaal 7 wedstrijden gespeeld zijn. Bij minder wedstrijden kan de organisatie ervoor kiezen de hele ronde te cancelen en te vervangen door een reserveronde. Ook hier zitten nadelen aan. Denk maar eens aan het theoretische geval dat zowel jij als je tegenstander alle spelers op zaterdag heeft spelen, je 4-0 voorstaat en vervolgens op zondag 3 wedstrijden worden afgelast. De organisatie is van mening dat de nadelen van het cancelen kleiner zijn dan van het niet cancelen in zo’n geval.

Daarnaast houden we de opties zoveel mogelijk open om uitgestelde wedstrijden als nog te laten meetellen. Hiervoor moet de wedstrijd wel plaatsvinden voor de volgende ronde. Dit heeft o.a. te maken met de programmatuur die het niet mogelijk maakt voor meerdere wedstrijden tegelijk opstellingen te kunnen maken. Mogelijk dat dit in de nieuwe programmatuur zal leiden tot meer mogelijkheden om afgelaste wedstrijden als nog mee te laten tellen.
Wedstrijden die uitvallen hebben ook invloed op de tactiek Pressie. Een ploeg die normaal gesproken 11 spelende spelers heeft, die speelt tegen iemand met maar 8 spelende spelers kan zijn bonus ineens zien veranderen in malus doordat een hele wedstrijd niet doorgaat. De Organisatie vindt dit ongewenst en voert per direct de volgende spelregelwijziging door:

De bonus en malus van de tactiek Pressie komen te vervallen als niet alle wedstrijden meetellen in die week.

Voor de vorige ronde zou deze regel nauwelijks iets veranderd hebben aan de uitslagen, dus het is niet nodig om eventueel deze regel met terugwerkende kracht in te voeren.

Tot slot, wat doen we met wedstrijden die niet volledig zijn gespeeld? Dit is een lastige, zeker om hier een algemene regel voor te maken. Dat de wedstrijd van afgelopen maandag die maar 7 minuten duurde niet meetelde zal iedereen begrijpen, maar wat als een wedstrijd op een half uur na is uitgespeeld, of op 5 minuten na? De organisatie zal dit soort gevallen voorlopig per geval bekijken beoordelen. Mogelijk dat obv daarvan in de toekomst regels kunnen worden opgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten